By klienci byli zadowoleni, wszystko musi przebiegać sprawnie, perfekcyjnie, zarówno w przygotowaniu, przebiegu imprezy, jak i sprzątaniu po jej zwieńczeniu. Jeżeli jakaś firma cateringowa ogłasza się, iż jest w stanie zrobić wszystko, uskutecznić każdą imprezę gastronomiczną, nie za niezmiernie można w to wierzyć. Jeśli ktoś mówi, że umie zrobić wszystko, to oznacza, że potrafi nie wiele. Drobny pub, punkt, sprzedający kanapki, racuszki, ma prawo prowadzić catering, jednak powinien pozostać przy reklamie oraz sprzedaży swojego menu, bo to robi najprzyzwoiciej i ma do tego możliwości. Obszerna restauracja hotelowa jest w stanie zagwarantować catering znacznie bardziej wystawny, dla dużej ilości osób, ponieważ ma możliwość przygotowania najbardziej wymyślnych dań w swojej kuchni.

Czy drobny kanapkowy bar zorganizuje catering dla dużej ilości osób, nie mając starczającego zaplecza? Będzie musiał wydzierżawić kuchnię w innym lokalu, czy też zamówić tam po prostu potrawy. Catering Kraków, to nie wyłącznie produkcja gastronomiczna. To również porcelana stołowa, sztućce, obrusy, dekoracje, chłodnie i lodówki do przechowywania przygotowanych dań. To również auta chłodnie do przewozu produkcji i wyposażenia na miejsce imprezy. Należałoby o tym pamiętać, zlecając jednostce gospodarczej przygotowanie cateringu, oraz trzeba spowodować, czym jednostka gospodarcza dysponuje. W innym przypadku, imprezę zlecimy pośrednikowi, a nie firmie cateringowej.

Kiedy w latach dwudziestych przeszłego wieku J.Willard Marriott otworzył własny osobisty sklepik z kawą i gorącymi sandwiczami, nawet nie sądził o tym, że jest to genealogia cateringu, który zezwoli mu na zbudowanie w przyszłości jednej z najporządniej kwitnących na świecie sieci hotelowych. Projekt na catering powstał z obserwacji, że jego klienci spiesząc się, w znacznej większości zabierają nabyte kanapki ze sobą. Okazało się, iż kanapki 'na wynos’ pozwoliły mu się w krótkim czasie na tyle inkrustować, iż swoją propozycję rozszerzył na linie lotnicze, w jakich serwowano pasażerom przekąski w trakcie lotu. Stąd dziś, większość linii lotniczych prowadzi na pokładzie catering. W późniejszym czasie zaistniały tysiące firm cateringowych, które obsługiwały klientów w miejscach oraz sytuacjach, zgodnie z życzeniem.

Zatem Catring jest usługą żywieniową, skutkiem tego musi być ustalony oraz przeprowadzony na najważniejszym poziomie. Nie polega to tylko na przewiezieniu naczyń oraz jedzenia z restauracji w określone miejsce. Współczesny catering to też dobór odpowiedniej oprawy, dekoracji do charakteru i miejsca imprezy. Odpowiednia aranżacja miejsca, wybór potraw, stylistyka, sposób podawania, słuszna ilość obsługi, to kluczowe dla cateringu sprawy.

Najwięcej imprez cateringowych organizowanych jest na zlecenie firm, jakkolwiek coraz więcej osób prywatnych korzysta we własnych mieszkaniach z cateringowych ofert. Wystawne, familijne przyjęcia aranżowane są nie wyłącznie w restauracjach, niemniej jednak w prywatnych posiadłościach, ogrodach, w plenerze. Wszystko rozpoczyna się od spotkania z kontrahentem i uzgodnienia konwencji usługi gastronomicznej.

Niezmiernie znaczący jest typ imprezy, bo usługi gastronomiczne różnią się od siebie, w zależności od okazji. Inaczej dieta pudełkowa będzie wyglądać przyjęcie komunijne, uroczystości weselne, urodziny, rodzinne spotkanie, kolacja w ogrodzie, uroczystość biesiadna, odświętny bankiet, lub uroczystość przy szwedzkim stole. Jest pełna masa czynników, które formułują przebieg i konwencję imprezy, potrzebne jest w związku z tym dopracowanie i przedyskutowanie wszystkich szczegółów przedsięwzięcia gastronomicznego.

Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.